گیاهانی که در عطر سازی استفاده میشوند کداماند؟ انواع گلهایی که در عطر سازی استفاده میشود کدامها هستند؟ پرکاربردترین گیاهان معطر در صنعت تولید عطر چه گیاهانی هستند؟ در این مقاله پاسخ این سوالات را خواهید یافت.شما می توانید با آموزش ساخت عطر بهترین رایحه ها را برای خود بسازید.
مقدمه
در صنعت عطرسازی از ترکیبات و مواد زیادی با حالتهای جامد و مایع استفاده میشود که گیاهان و گلها نیز نقش بسیار مفیدی در ساخت عطر، ادکلن و اسپریهای بدن دارند. گیاهان معطر انواع مختلفی دارند که دارای بوهای تند و یا ملایم هستند و هر کدام از این بوها مختص عطرهایی با رایحههای مختلف است. برخی از این گیاهان به قدری معطرند که خود به تنهایی به یک عطر با برند معتبر تبدیل میشوند.
عطر سازی چیست؟
عطرسازی صنعتی است که با استفاده از گیاهان، گلها، اسانسها و… به تولید عطر و خوشبوکننده میپردازد. در این صنعت از مواد بسیاری استفاده میشود که در ادامه به آنها را بررسی خواهیم کرد.
انواع گیاهان مورد استفاده در عطرسازی
1. قهوه
قهوه گیاهی تلخ است که بوی دلچسب و مطلوبی دارد و بوی خاص آن برای بعضی از افراد خوشایند است، به همین دلیل از عصاره آن در این صنعت استفاده میشود. قهوه در بیشتر عطرهای مردانه کاربرد دارد.
2. اسطوخودوس
این گیاه بوی فوقالعادهای دارد و در صنعت عطر سازی استفاده میشود. دیگر کشورها در زمینهای خود، این گیاه پرکاربرد را کشت میکنند و برای تولید عطرها و اسپریها از آن استفاده میکنند.
3. نعناع هندی یا(پاتچولی)
از این گیاه خوشبو در زمانهای نه چندان دور برای تولید لباس هم استفاده میکردند تا بوی خوبی داشته باشد. امروزه از این گیاه بهعنوان یک خوشبو کننده استفاده میشود. برگ این گیاه در سال چند بار رشد میکند و پس از خشک کردن برگها از عصاره آن برای تولید بسیاری از عطر و ادکلنها استفاده میکنند.
4. گیاه راونسارا
در کشورهای مختلف از این گیاه در صنعت عطرسازی استفاده میکنند. گیاهی است با برگهای معطر که تمام بخشهایش یعنی میوه، برگ و ساقه آن جهت تولید عطر و اسانس کاربرد دارد.
5. کندر هندی
این گیاه خوش عطر و معطر در کشورهای عربستان و سومالی رشد میکند. کندر هندی به خاطر عطر و بوی ماندگاری که دارد، در صنعت عطرسازی به مقدار ۱۳ درصد در هر عطری مورد استفاده میگیرد.
6. باریچه
این نوع گیاه عطر و بوی خیلی تندی دارد. باریچه به دلیل رایحه و عطر تندی که دارد در عطرهای تند مانند مشک و… کاربرد دارد.
7. آویشن
از گیاه آویشن در بیشتر عطرها به مقدار قابل توجهی یعنی حدود ۲۰ الی ۵۵ درصد استفاده میکنند. آویشن همچنین دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی نیز هست.
8. نعناع
این گیاه جز گیاهان پرکاربرد و پرخاصیت به حساب میآید که یکی از کاربردهای آن در صنعت عطرسازی است و به مقدار۴۰ تا ۹۰ درصد در عطرها وجود دارد و مورد استفاده قرار میگیرد.
9. نعناع هندی
نعناع هندی به دلیل رایحه سنگین و ماندگاری که دارد در تولید و ساختن اکثر عطرها استفاده میشود.
10. پلومریا
گیاه پلومریا با رایحه قوی و ماندگاری که دارد یکی از عصارههایی به حساب میآید که در تولید اسانس، عطر و ادکلنهای بسیار خوشبو و با ماندگاری بالا استفاده میشود. لازم به ذکر است قیمت عطرهایی که شامل عصاره این گیاه هستند قیمت بالایی نیز دارند.
چه گل هایی در عطرسازی استفاده میشوند؟
- گل بنفشه: از این گل به خاطر بوی خاص و ملایم آن در عطرسازی استفاده میکنند. این گل زیبا دارای یک ماده شیمیایی به نام یونین است که حس بویایی را بهطور موقت بیحس میکند، به همین دلیل در مواد آرایشی و بهداشتی مانند عطرها، کرمها و لوسیونها کاربرد فراوانی دارد.
- گل یاسمن(یاس): این گل زیبا با بوی خوبی که دارد در صنعت عطرسازی کاربرد دارد. گل یاسمن به رنگهای سفید و زرد در مناطقی که گرمسیری هستند پرورش داده میشود.
- گل رز: گل رز یکی از گلهای خوشبو و زیبا است و در تولید عطرهایی با رایحه گل استفاده میشوند. این گل به دلیل بوی بی نظیری که دارد از مادههای اصلی در عطرهای خاص به حساب میآید.
- زنبق زرد: از روغن این گل در بیشتر عطرها استفاده میکنند و بویی شبیه به گل بنفشه دارد. گرفتن این روغن از زنبق ساده نیست و یک الی دو سال به طول میانجامد که این روغن به دست آید.
- گل مریم: از اسانس این گل زیبا در بیشتر عطرها استفاده میکنند. اسانس گل مریم رایحه ملایم و ماندگاری دارد، به همین دلیل در اسپریهای خوشبو کننده هوا، اسپری بدن و ادکلنها استفاده میشود.
- رز محمدی: رز محمدی نیز مانند رز یکی از مواد پرکاربرد در تولید عطر و ادکلن است. عطر و روغن این گل بسیار قیمت بالایی دارد. رز محمدی به دلیل رایحه بینظیری که دارد در محصولات آرایشی و بهداشتی و عطرسازی کاربرد فراوانی دارد.
- گل ابریشم: این گل لطیف و زیبا در تولید عطر بسیار پرکاربرد است. عصاره این گل زیبا را با عرقگیری یا تقطیر میگیرند و از اسانس آن در تولید عطر و ادکلن استفاده میکنند.
- گل سرخ: گل سرخ گلی خوشبو و معطر بوده و برای ۷۵ درصد از انواع عطرها استفاده میشود، ولی به دلیل کیفیت بالای آن تنها ۳ درصد از اسانس این گل در عطر استفاده میشود.
- گل شمعدانی: این گل به گل خاص و معطر شناخته میشود و از گلهای عطرساز به حساب میآید. علاوه بر گلها، ساقه و برگهای آن نیز بسیار خوشبو و معطر هستند. به دلیل رایحه بینظیری که دارد بیشتر برای تولید عطرهای مردانه مورد استفاده قرار میگیرد.
- گل ارکیده: گل ارکیده بوی دلانگیزی دارد، از این رو برای عطرسازی کاربرد فراوانی دارد.
- گل سنبل: سنبل دارای عطری بینظیر و با رایحه عالی و ماندگاری بالا است. به دلیل رایحه ملایمی که دارد از اسانس این گل برای عطرهای زنانه استفاده میکنند.
از چه مرکباتی برای عطرسازی استفاده میشود؟
- لیمو: از پوست لیمو روغنی گرفته میشود که در عطرسازی کاربرد دارد. در عطرهایی که بوی خنکی دارند و در تابستان استفاده میشوند، اسانس و پوست لیمو ترکیب میشود.
- نارنج و ترنج: از اسانس این نوع میوهها در بیشتر عطرها استفاده میکنند. به علت بوی آرام و ملایمی که دارد بیشتر در عطرهای که در بهار استفاده میشوند مناسبتر است.
نتیجه گیری
در صنعت عطرسازی از مواد زیادی از جمله انواع گیاهان خوشبو، مرکبات معطر و گلها در تولید عطر، ادکلن، اسپری بدن و اسپری خوشبو کننده هوا استفاده میشود. هر یک از این نوع عطرها، رایحه ویژه و متفاوتی دارند که برای استفاده در زمان و فصلهای خاصی مناسب هستند.